Menu

Mitä dokumentteja minun tulee toimittaa hakiessani henkilökohtaista lainaa?

Olet siis päättänyt, että nykyisen rahatilanteesi kannalta paras ratkaisu on hakea henkilökohtaista lainaa. Tämä on usein erittäin fiksu päätös, sillä netin henkilökohtaiset lainat tarjoavat useita hyötyjä moniin muun tyyppisiin lainoihin verrattuna. Monet henkilöt käyttävät näitä lainoja tasapainottamaan taloutta erilaisten odottamattomien ja suurien menojen jälkeen. Lisäksi niitä käytetään hyvin usein erilaisten suurempien kustannusten kattamiseksi esimerkiksi kotia remontoidessa. Jos tiedät, että voit maksaa takaisin hakemasi lainasumman, olet todennäköisesti tehnyt täysin oikean ratkaisun turvautumalla henkilökohtaiseen lainaan.

Ennen lainan hakemista on kuitenkin syytä tietää, mitä sinulta vaaditaan. Kun kaikki tarpeelliset dokumentit ovat valmiiksi kätesi ulottuvilla, koko prosessi sujuu helpommin ja nopeammin, kun ryhdyt täyttämään varsinaista lainahakemusta.

Tulojen todentaminen

Luonnollisesti kaikki lainantarjoajat haluavat tietää, että pystyt maksamaan takaisin sinulle myönnetyn lainasumman. Tämän takia hakijoilta pyydetään yleensä joitakin dokumentteja maksukyvyn todistamiseksi. Useimmiten lainanhakijan tulee toimittaa jokin todistus omista tuloista. On myös syytä ottaa huomioon, että tulot vaikuttavat myös siihen, kuinka paljon sinulle voidaan myöntää lainaa. Tulot voi todistaa esimerkiksi palkkakuitilla, tiliotteella, kopioina eläke- tai etuuspäätöksistä tai työnantajalta pyydettävällä todistuksella tuloista.

Osoitteen todentaminen

Korkojen taso voi vaihdella jonkin verran alueittain eri tyyppisten lainojen kohdalla. Lisäksi monella suomalaisella lainantarjoajalla ehtona lainan myöntämiselle on, että henkilö on suomen kansalainen tai hänellä on vakituinen osoite Suomessa. Tästä syystä sinun tulee todistaa lainantarjoajalle, että asut todella siellä, missä väität asuvasi. Useimmiten osoitteen todentamiseksi riittää, että toimitat kopion jostakin sinulle lähetetystä käyttölaskusta, kuten sähkö- tai vesimaksusta. Jos tällaista ei ole, voit vaihtoehtoisesti lähettää jonkin muun laskun, josta näkyy nykyinen osoitteesi.

Henkilöllisyyden todentaminen

Valitettavasti identiteettivarkaudet ja toisen henkilötietojen väärinkäytökset ovat hyvin yleisiä ilmiöitä nykyään. Suojellakseen asiakkaitaan erilaisilta väärinkäyttötapauksilta, lainantarjoajat edellyttävät että hakija pystyy todentamaan henkilöllisyytensä. Useimmiten asioidessasi suomalaisilla lainasivustoilla, tämä hoidetaan automaattisesti jo ennen hakemuksen täyttämistä kirjautumalla sisään henkilökohtaisella verkkopankkitunnuksella tai mobiilivarmenteella. Toisinaan voit kuitenkin joutua toimittamaan jonkin dokumentin, jolla todistat olevasi se, kuka väität olevasi. Tähän kelpaa esimerkiksi henkilökortti, ajokortti tai passi.

Jos sinulla on kaikki nämä tiedot helposti käytettävissä jo ennen lainan hakemista, voit säästää merkittävästi aikaa hakuprosessin edetessä.