Menu

Voivatko henkilökohtaiset lainat todella auttaa parantamaan heikentynyttä luottoarviota?

Huono luottoarvio voi estää nauttimasta monista elämän parhaista puolista. Olipa kyseessä sitten asuntolainan hakeminen uutta kotia varten tai uuden unelmien auton ostaminen, luottoarvio voi vaikuttaa ratkaisevasti siihen, miten saavutettavissa nämä asiat ovat. Vaikka huono luottoarvio ei olekaan automaattisesti este uuden kodin tai auton ostamiselle, se vaikuttaa kuitenkin todennäköisesti negatiivisesti esimerkiksi sinulle tarjottuihin korkoihin. Lainan korot ovat tyypillisesti suuremmat ja ehtoihin saattaa sisältyä muita lisämaksuja, joilla lainantarjoajat pyrkivät turvaamaan oman selustansa mahdollisten maksuongelmien varalta.

Voit parantaa huonoa luottoarviota monilla eri tavoilla. Ensiksi on syytä aloittaa kokoamalla yhteen tiedot kaikista avoimista veloistasi ja laatia itselle suunnitelma niiden takaisin maksusta. Yksi vaihtoehto on myös hakea henkilökohtaista lainaa, mikäli olet varma siitä että pystyt maksamaan sen takaisin lainantarjoajan lainasopimuksessa määritellyn maksuaikataulun mukaisesti.

Mutta eikö lisävelan ottaminen vaikuta juuri negatiivisesti luottoarvioon?

Tämä pitää jokseenkin paikkansa. Henkilökohtaiset lainat heijastuvat myös luottoarvioon, mutta se ei ole välttämättä aina huono asia. Luonnollisesti alkuvaiheessa lainan ottaminen voi heikentää hieman luottoarviota, mutta jos huolehdit maksuerien takaisin maksusta vastuullisesti ajallaan, luottoarviosi voi todellisuudessa jopa parantua.

Lainan lyhentäminen kuukausierien mukaisesti vaikuttaa positiivisesti luottoarvioon

Asuntolainaa hakiessa on tärkeää osoittaa, että osaat huolehtia veloista vastuuntuntoisesti. Näin asuntolainan tarjoaja voi luottaa siihen, että myönteisen päätöksen antaessaan hoidat lainanlyhennykset asianmukaisesti. Osamaksulainojen kuukausierien maksaminen ajallaan osoittaa, että hoidat raha-asiasi vastuullisesti, joten lainan hakeminen ei automaattisesti heikennä asemaasi asuntolainamarkkinoilla. Siitä voi todellisuudessa olla sinulle jopa enemmän hyötyä.

Monipuolisuus on tärkeä tekijä

Asuntolainaa hakiessa luottoarvion monipuolisuus on myös erittäin tärkeä asia. Monet talousinstituutit ja pankit haluavat nähdä, että osaat hoitaa eri tyyppisiä velkoja ja luottoja. Henkilökohtainen laina on yksi tapa tuoda monipuolisuutta omaan luottoarvioon. Jopa suuruudeltaan pienet henkilökohtaiset lainat voivat toimia erinomaisesti tähän tarkoitukseen.

Milloin henkilökohtainen laina voi heikentää luottoarviota?

Henkilökohtaista lainaa on syytä hakea aina vain siinä tapauksessa, että tiedät varmasti kykeneväsi realistisesti maksamaan asianmukaiset kuukausierät ajallaan. Jos tämä ei onnistu, maksuongelmat heikentävät arvioitua luottokelpoisuuttasi. Tämä vahinko korostuu entisestään, jos laiminlyöt toistuvasti maksueriä ja velkasi siirtyy perintään. Tästä on seurauksena maksuhäiriömerkintä luottotietoihin, mikä on yleensä este useimpien uusien lainojen myöntämiselle.

Hae henkilökohtaista lainaa vain, kun tiedät että voit maksaa koko lainasumman takaisin. Muuten se ainoastaan heikentää luottoarviotasi sen parantamisen sijaan.